Arch. Witold Szymanik laureatem Medalu BENE MERENTIBUS SARP 2020

Witold-Szymanik-WSC-Medal-SARP-2020

28.05 2021 odbyła się uroczystość wręczenia Nagród, przyznawanych przez Stowarzyszenie Architektów Polskich, osobom szczególnie zasłużonym dla szeroko pojętej architektury polskiej.

W pierwszej kolejności wręczone zostały Medale BENE MERENTIBUS SARP. Przyznawane są one przez Stowarzyszenie Architektów Polskich od 1979 roku za zasługi dla rozwoju architektury polskiej. Mogą nim być odznaczane architekci, osoby nie będące architektami jak również instytucje.

Członkowie kapituły Medalu, pod przewodnictwem arch. Bohdana (Biś) Lisowskiego, Prezesa SARP, przyznali Medal BENE MERENTIBUS SARP 2020:
Markowi Zdziebłowskiemu, w uznaniu Jego zasług dla Stowarzyszenia Architektów Polskich i rozwoju Architektury Polskiej a w szczególności za wieloletnią działalność na polu popularyzacji i rozwoju Konkursu dla Młodych Architektów;
arch. Witoldowi Szymanikowi w uznaniu Jego zasług dla Stowarzyszenia Architektów Polskich i rozwoju Architektury Polskiej, a w szczególności za stworzenie warunków edukacji architektonicznej, za zaangażowane promowanie idei architektonicznych;
prezydentowi Wrocławia Rafałowi Dudkiewiczowi, w uznaniu Jego zasług jako Prezydenta Wrocławia w latach 2002-2018 dla rozwoju Architektury Polskiej oraz wieloletniej i owocnej współpracy pomiędzy Urzędem Miasta we Wrocławiu a Stowarzyszeniem Architektów Polskich.

Rozwój edukacji architektonicznej

W uzasadnieniu przyznania nagrody arch. Witoldowi Szymanikowi podkreślono, że jako jeden z pierwszych architektów zaczął promenować technologię BIM w projektowaniu architektonicznym. Od początku życia zawodowego angażował się w inicjatywy społeczne dla środowiska architektów. Dzięki niemu odbyły się niezliczone warsztaty, szkolenia, konferencje, konkursy dla studentów. Współpracuje z szeregiem uczelni, wspierając studentów architektury.

Jego firma WSC Witold Szymanik, bardzo mocno angażuje się w popularyzację narzędzi wspomagających projektowanie jak również w działania edukacyjne, w tym właśnie w szkolenia z zakresu technologii BIM.

„Nagroda ta ogromnie mnie wzruszyła. Jestem członkiem SARPu od 1978 roku. W zawodzie jestem jeszcze trochę dłużej. 1974 rok – to pierwszy wygrany konkurs; za chwilę będę więc obchodził 50-lecie pracy. I tak jakoś dziwnie wyszło, że połowę tego czasu spędziłem w projektowaniu, a potem przypadek zrządził, że zająłem się bardziej narzędziami pracy dla architektów. Jednak cały czas czułem się przede wszystkim architektem i te zawirowania życiorysu, które pchnęły mnie do biznesu niewiele zmieniły w moim identyfikowaniu się ze społecznością architektów. Szalenie jestem dumny z tego wyróżnienia, bo najbardziej cieszy uznanie ze strony własnego środowiska. Serdecznie dziękuję.” – tak Witold Szymanik podsumował przyznanie Medalu BENE MERENTIBUS SARP.