Autoryzowany dystrybutor Graphisoft Archicad w Polsce. Sprawdź korzyści

wsc
logo2 wsc
WSCWsparcie techniczneArchicadFAQ

Czyszczenie Preferencji Archicada

Powrót

Czyszczenie Preferencji Archicada

data publikacji:

30.11 / 2022

ostatnia aktualizacja:

06.03 / 2023

Usunięcie plików preferencji nie spowoduje uszkodzenia zainstalowanego Archicada, przy kolejnym uruchomieniu programu pliki te zostaną odtworzone z domyślnymi ustawieniami.

Archicad tworzy pliki "Preferencji" oraz "Środowiska pracy", aby umożliwić kolejne uruchomienie Archicada z zapisanymi ustawieniami. W rzadkich przypadkach pliki te mogą zostać uszkodzone.

Opis przygotowany został na podstawie artykułu w języku angielskim dostępnego w Graphisoft Community: https://community.graphisoft.com/t5/Setup-License-articles/Preferences-Cleaning/ta-p/303676 

Archicad tworzy pliki "Preferencji" oraz "Środowiska pracy" aby umożliwić kolejne uruchomienie Archicada z zapisanymi ustawieniami. W rzadkich przypadkach pliki te mogą zostać uszkodzone, uniemożliwiając uruchomienie Archicada lub powodując inne drobne problemy. W takiej sytuacji, aby program zaczął działać poprawnie, należy usunąć te pliki. Usunięcie plików preferencji nie spowoduje uszkodzenia zainstalowanego Archicada, przy kolejnym uruchomieniu programu pliki te zostaną odtworzone z domyślnymi ustawieniami. Ponieważ po tej czynności można utracić niektóre własne modyfikacje interfejsu ARCHICADa (np. utworzone nowe skróty klawiaturowe, lokalizacje i kształty palet), przed usunięciem jakichkolwiek plików lub folderów zalecane jest utworzenie ich kopii zapasowej.

Czynności przygotowawcze

Przed przystąpieniem do usunięcia plików należy:

  • zamknąć Archicada,
  • zapisać adres serwera BIM, nazwę użytkownika i hasło,
  • przesłać wszystkie zmiany we wszystkich projektach Teamwork,
  • wyeksportować swoje niestandardowe środowisko pracy,
  • wyeksportować translatory IFC lub DWG jeśli podczas pracy z programem wprowadzone zostały własne ustawienia.

Czyszczenie preferencji w systemie Windows

Krok 1. Należy usunąć następujące pliki i foldery (dotyczy Windows 11 oraz 10):

  • (C:)\Użytkownicy\<Nazwaużytkownika>\AppData\Roaming\Graphisoft\  - ten folder zawiera pliki podstawowych preferencji i wszystkie pliki Środowiska pracy.
  • (C:)\Użytkownicy\<Nazwaużytkownika>\AppData\Local\Graphisoft\ - folder ten zawiera pliki pamięci podręcznej bibliotek oraz lokalną kopię pamięci podręcznej bibliotek BIMcloud, a także ustawienia IFC,
  • (C:)\Użytkownicy\<Nazwaużytkownika>\Graphisoft\ - folder ten zawiera szablony Archicada, pliki dziennika Raportu błędów, pliki dziennika Publikatora, pliki translatorów IFC oraz DXF-DWG oraz oraz lokalną pamięć podręczną projektów Teamwork.
    Uwaga: w przypadku niewysłanych zmian w projektach Teamwork nie należy usuwać folderu
    (C:)\Użytkownicy\<Nazwaużytkownika>\Graphisoft\TW Data folder

Uwaga: jeżeli folder AppData jest niewidoczny (jest to domyślne ustawienie) należy włączyć opcje pokazywania ukrytych plików i folderów. Opcja Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski znajduje się w Panelu sterowania/Opcje eksploratora plików w zakładce Widok.

Krok 2: Należy uruchomić plik Regedit przejść do HKEY_CURRENT_USER/SOFTWARE/ i usunąć wpis o nazwie Graphisoft.

Uwaga: Ten krok jest przeznaczony dla użytkowników na poziomie eksperckim. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z Rejestrem Windows, pomiń ten krok!

Krok 3. Uruchom ponownie Archicada.

Czyszczenie preferencji w systemie macOS

Usuń następujące pliki i foldery (gdzie xx oznacza numer wersji Archicada, a yyy lokalizację Archicada):

  • ~/Biblioteki/Preferences/Graphisoft/AC xx.0.0 yyy v1 [w angielskiej wersji systemu macOS to ~/Library/Preferences/Graphisoft/AC xx.0.0 yyy v1] - folder ten zawiera pliki podstawowych preferencji oraz wszystkie pliki Środowiska pracy.
  • ~/Biblioteki/Preferences/com.Graphisoft.AC xx.0.0 yyy v1.plist [~/Library/Preferences/com.Graphisoft.AC xx.0.0 yyy v1.plist] - plik ten zawiera kilka podstawowych ustawień programu Archicad. Windowsowym odpowiednikiem tego pliku są klucze Rejestru systemowego.
  • ~/Biblioteki/Caches/Graphisoft [~/Library/Caches/Graphisoft] - folder ten zawiera pliki pamięci podręcznej bibliotek oraz lokalną kopię pamięci podręcznej bibliotek BIMcloud.
  • ~/Biblioteki/Application Support/Graphisoft [~/Library/Application Support/Graphisoft] - ten folder zawiera autozapisy projektów, szablony Archicada, translatory DXF-DWG, preferencje IFC, pliki dziennika Raportu błędów, pliki dziennika Publikatora oraz lokalną pamięć podręczną projektów Teamwork. Uwaga: Warto wykonać kopię zapasową tego folderu w celu zachowania plików środowiska pracy i translatorów DXF-DWG. W przypadku niewysłanych zmian w projektach Teamwork nie należy usuwać folderu ~/Biblioteki/Application Support/Graphisoft/TW Data.

Uwaga: ~/ oznacza folder domowy bieżącego użytkownika czyli Macintosh HD/Użytkownicy/<twojanazwaużytkownika>

Uwaga: W pewnych sytuacjach folder Biblioteki może być ukryty 

Począwszy od macOS X 10.7, folder Biblioteki w obrębie folderu domowego użytkownika jest domyślnie ukryty. Aby w takiej sytuacji przeglądać folder ~/Biblioteki w Finderze należy wybrać polecenie Idź/Biblioteka.

Tłumaczenie, aktualizacja: architekt Rafał Ślęk, BIM Manager WSC

Tagi
Produkt
Tagi wsparcia technicznego
Archicad

FAQ

Zadaj pytanie naszym ekspertom

*
Przeciągnij i upuść tu pliki, lub przeglądaj pliki z dysku
*